vineri, 31 iulie 2015

Harry Potter în cifre și date (1)



  • 16000 copii au fost audiați pentru rolul de Harry Potter.
  • Vestita cicatrice a fost aplicat pe fruntea lui Radcliffe de 2000 de ori.
  • 1.090.739 cuvinte, 3.363 pagini, 199 capitole, 17 ore și 14 minute, 8 filme, 7 cărți, 1 singură poveste
  • 160 de perechi de ochelari a uzat Daniel Radcliffe pe parcursul filmărilor.
  • 19,6 ore îți trebuie pentru a viziona filmele Harry Potter de la început până la sfîrșit.
  • Pentru Harry Potter și Deathly Hallows au fost create 500 de baghete.
  • 7 ieșiri secrete din Hogwarts, 7 copii Weasley, 7 ani de învățătură la Hogwarts, 7 fantome în castel, 7 jucători în echipa de Quidditch
  • 11 predicții de ale lui Trelawney s-au adeverit.
  • Pentru film nu au fost create 2 baghete identice.
  • J. K. Rowling a fost primul scriitor care a făcut un miliard din cărțile vândute.
  • Severus Snape a fost unicul devorator al morții capabil să creeze un Patronus.
  • 15 miliarde costă brand-ul Harry Potter.
  • Harry Potter and Deathly Hallows a fost cea mai bine vândută carte din istorie.
  • Ziua lui Harry Potter este pe data de 31 iulie, la fel și a autoarei J.K.Rowling care este tot pe 31 iulie.
  • Actrița care a jucat-o pe Plângăcioasa Myrtle avea 37 de ani și este cea mai în vârstă actriță care a jucat rolul unei eleve.
  • Voldemort a fost ucis pe 2 mai.
  • Patronusul lu Dumbledore era un phoenix.
  • Severul Snape avea doar 35 de ani, cu toate că arată mult mai în vârstă.
  • Fred și George s-au născut de Ziua Păcălelilor, asta ar trebuie să explice caracterul lor amuzant.
  • Celebrul film a fost nominalizat de 9 ori pentru Oscar

marți, 28 iulie 2015

Durerea

Emil Cioran afirma : ” Limita fiecărei dureri este o durere și mai mare”. Durerea sufletească reprezintă , în primul rând, un dezechilibru. Se spune că aceasta apare în 5 etape. Prima este negarea, urmată de accesul de furie, apoi vine negocierea și depresia. Pentru cei mai mulți, faza finală a durerii este acceptarea. Dar mai sunt și cei care nu vor accepta și nu vor ierta niciodată durerea care le-a fost cauzată.
Să vindeci un picior care doare e ușor, la fel e și cu o durere de cap. Dar durerea unui gând se ghemuiește în priviri, și persistă acolo până când simți că nu mai poți. Uneori te face să te îndepărtezi de realitate și să trăiești cu gândul că nu există nimic dincolo de ea. Iar alteori se întâmplă să treci peste durere și să accepți situația creată. Adevărul este că durerea este un maestru fără milă. Când crezi că ești liber, îți dai seama că nu ai nici o șansă.

miercuri, 22 iulie 2015

Regretul

Sydney J. Harris afirma ” Regretul pentru lucrurile pe care le-ai făcut, se poate stinge cu timpul, însă regretul pentru lucrurile pe care nu le-ai făcut - nu are consolare”. Am învățat că viața e plină de regrete : regrete pentru ce ai făcut, regrete pentru ce nu ai făcut, regrete pe care le îngropi și pe care le depășești. Dar cel mai mult te macină regretele care te urmăresc toată viața.
Fiecare regret ascunde o poveste, lucruri pe care ai vrut să le faci, sau visuri pe care ai fi putut să le îndeplinești. Eu văd regretul ca pe un sentiment care te macină, în loc să te lase să te bucuri de ce ai obținut, te trage în jos de fiecare dată când te gândești la ce ai făcut, iar câteodată chiar reușește să te impingă să faci lucruri imprevizibile.
Începem a fi urmăriți de regrete atunci când ne așteptăm cel mai puțin. Și cel mai greu lucru este să nu te lași purtat de puterea cu care te macină, pentru că indiferent oricât de mult am încerca să ne depărtăm de el, dacă avem o conștiință curată, ne va urmări destul cât să lase o urmă în noi.


duminică, 19 iulie 2015

Dama cu camelii de Alexandre Dumas

”Dama cu camelii” de Alexandre Dumas a fost una din acele cărți care mi-au captat atenția din primele rânduri citite, și anume prin faptul că eroina principală murise. Romanul reflectă povestea unei curtezane, cu un suflet nobil, care este purificat prin iubire. Cartea începe în momentul în care sunt scoase la licitație bunurile curtezanei decedate - Marguerite Gautier. Naratorul îl întâlnește acolo pe unul din bărbații care au întâlnit-o și au iubit-o. Armand Duval mărturisește că dragostea dintre cei doi era sinceră și dezinteresată. Dragostea lor a crescut, în momentul în care Armand se interesa de starea de sănătate a acesteia. Alexandre Dumas a ridicat-o în ochii noștri pe eroină, atribuindu-i calități demne de toată admirația.
Cameliile albe reprezintă semnul prin care Marguerite anunța că este dispusă să accepte propuneri amoroase din partea bărbaților, în timp ce cameliile roșii însemnau răbdare. 
Romanul m-a impresionat pentru felul cum autorul nu te lasă să te plictisești printre liniile de dialog și nici printre descrierile profunde. Un roman ce reprezintă dragostea, ucisă de barierele sociale. Într-un final este o poveste de dragostea care a trezit în mine multe întrebări și pe care o recomand nu doar datorită conținutului care m-a impresionat până la lacrimi, dar și datorită volumului mic care îți permite să recitești cartea de fiecare dată când simți nevoia.

”Dar ca să fii cu adevărat iubit de o curtezană, aceasta este o victorie mult mai grea. La ele trupul a istovit sufletul, simțurile au mistuit inima, desfrâul a oțetit sentimentele”

miercuri, 15 iulie 2015

Justiția

Clarence Darrow, unul dintre cei mai mari avocați , a remarcat odată "Nu există justiție în interiorul sau în exteriorul tribunalului" . Probabil , pentru că justiția este o concepție greșită în care la urmă vine decizia luată de cîțiva oameni . Oameni cu propriile prejudecăți, experiențe, sentimente despre ceea ce definește binele sau răul. Justiția este un contract de oportunitate în care se intră pentru a preveni ca oamenii să se lezeze sau să fie lezați. Acolo unde justiția nu funcționează, e periculos sa ai dreptate. Adevărata virtute a acesteia constă în moderație și în reglementarea acesteia cu înţelepciune. De aceea, atunci cind justiția este stăpînită de forță sau cînd sistemul greșește față de noi, sîntem nevoiți să ne facem singuri dreptate. De cele mai multe ori, justiția e ca și frumusețea, în ochi privitorului: unii văd o victimă inocentă, unii vad diavolul încarnat, primind ceea ce merită.
    

sâmbătă, 11 iulie 2015

Loialitatea


Loialitatea - un cuvânt care prin definiție presupune însușirea de a fi sincer, devotat, fidel. Linia demarcației dintre loialitate și prostie - e mică. Oamenii în care ai încredere o vor aștepta, cei mai importanți inamici o vor dori, iar cei pe care îi prețuiești cel mai mult, fără greșeală, vor abuza de ea. Loialitatea presupune să-ți dovedești integritatea prin acțiune cinstite față de o cauză. Mai mult decât atât, aceasta reprezintă asumarea și respectarea cu fidelitate a unor angajamente luate, iar cel care dă dovadă de loialitate, dă dovadă și de onestitate.
Loialitatea este rezultatul unei inimi mărețe, de aceea, sunt cei care spun că aceasta inspiră speranțe fără margini. Și oricât de mare ar fi speranța pe care o inspiră, există și un șiretlic : o loialitate adevărată se construiește în mulți ani, și ai nevoie doar de o secundă pentru a o distruge.

miercuri, 8 iulie 2015

S-au iubit


Până la urmă , s-au iubit. Nu s-au iubit sexual. Dar s-au iubit cu adevărat. S-au iubit așa cum s-ar fi iubit doi copii de șase ani.
Să iubești, pentru copii înseamnă să veghezi. Să veghezi somnul, să potolești spaimele și temerile, să liniștești plânsul, să îngrijești bolile .
Să iubești așa cum îi iubești pe copii, înseamnă să salvezi de la moarte. Dragostea lor era precum o ecuație a cărei necunoscută a rămas până și astăzi un mister. Dragostea lor a înfrumusețat inimi, chipuri, gânduri, a înnobilat spiritul, și a renăscut speranță și emoție în sufletul acestora. Dragostea lor s-a consumat până la văpaie, până la epuizare, până la inexistență.
Sub acest ultim aspect, el o iubi mai mult decât îl iubi ea vreodată.

duminică, 5 iulie 2015

Speranța

Alexandre Dumas afirma : ”Speranța este cea din urmă scânteie care se stinge în orice inimă”. Cu ajutorul speranței reușim să construim o lume , una imaginară , care ne poate distruge dacă ne ținem de ea foarte mult. Aceasta poate lumina bezna, atunci când inima devine confuză, sau întruchipează dorințele noastre. Atâta timp cât avem dorințe și idealuri, speranța servește ca un imblod și nu ne lasă să renunțăm la ele. De multe ori am auzit că ”speranța moare ultima” , încât a devenit un clișeu și am ajuns să nu mai cred în asta. Uneori, e mult mai folositor să-ți pierzi speranța, decât să-ți pierzi vremea sperând pentru că speranța prelungește chinul.
Și totuși, ce este speranța dacă nu un machiaj pe fața Existenței? O mică atingere a adevărului și atunci vedem cu ce ne-am ales cu adevărat.


joi, 2 iulie 2015

50 cele mai interesante lucruri despre cărți și scriitori (1)


  1. Arthur Conan Doyle, autorul celebrelor povestiri cu Sherlock Holmes, era de profesie oftamolog. S-a apucat de scris pentru că nu îi ajungeau bani.
  2. Protagonistul celebrului roman”Robinson Crusoe” de Daniel Defoe este un marinar scoțian, Alexander Selkirk, care în urma unei dispute cu căpitanul său, a cerut să fie abandonat pentru 5 ani pe o insulă nelocuită, care astăzi poartă numele de Robinson Crusoe.
  3. Renumitul personaj Faust, din romanul scriitorului german Goethe, a fost inspirat din viața lui Johannes George Faust, cunoscut ca și Dr. Faustus, medic, alchimist și astrolog.
  4. Alfabetul cambodgian are 74 de litere.
  5. Operele științifico-fantastice anticipează deseori viitorul. Cel mai strălucit exemplu este cel al romanelor scriitorului francez Jules Verne. El a oferit date exacte în ceea ce privește călătoriile spațiale și submarinele.
  6. La ceremonia de înmormântare a lui Victor Hugo, in 1885, au participat aproape două milioane de oameni.
  7. Operele literare au fost de nenumărate ori cauza condamnării la moarte a autorilor lor. Scriitorul Salman Rushdie, a fost condamnat la moarte de un tribunal islamic iranian, în urma publicării romanului ” Versetele satanice”, socotit blasfemiator la adresa profetului islamului- Mahomed. Cartea a fost interzisă în întreaga lume islamică.
  8. După cum s-au revoltat împotriva cărții ”Versetele satanice” așa creștinătatea s-a revoltat împotriva romanului ”Codul lui daVinci” și a autorului său Dan Brown, cu unica deosebire că creștinii sunt mai toleranți și nu au cerut moartea scriitorului.
  9. În 1961 a fost publicată a carte absolut inedită. Titlul ei ”O sută de mii de miliarde de poeme” nu este nici metaforic, nici de ficțiune. Este vorba într-adevăr de acest număr de poeme franceze, propuse de Raymond Queneau în doar 10 foi! Fiecare dintre acestea fiind separată în 14 bande orizontale, iar fiecare bandă având pe recto câte un vers, obținem o combinație de 104 variante, adică exact 100 000 000 000 000 de poeme potențiale.
  10. Dreptul de autor este deținut de moștenitori după moartea artistului. Opera nu poate fi editată fără acordul prealabil al acestora. Nu și în cazul operei scriitorului rus Lev Tolstoi. Prin testamentul său, contele Tolstoi a lăsat moștenirea sa literară omenirii, oricine având dreptul să-i reediteze valoroasa creație.
  11. Cel mai bătrân laureat al premiului Nobel pentru literatură a fost Doris Lessing, la 88 de ani.
  12. După o ceartă cu soțul său, Agatha Christie a dispărut pentru 10 ani, înregistrându-se într-un hotel cu un nume fals Teresa Neele. 
  13. Alexandre Dumas a avut peste 40 de relații extra-conjugale, în urma căreia a apărut fiul său, Alexandre Dumas.
  14. Anne Rice, cunoscută pentru romanele sale cu vampiri, a scris și câteva romane pornografice, publicate sub pseudonim.
  15. Victor Hugo a lucrat la romanul său ”Mizerabilii” timp de 17 ani!
  16. În fiecare an în SUA se publică câte 50.000 de titluri noi.
  17. Trenul de nicăieri de Michel Thaler, are 223 pagini și nici un verb.
  18. În Mizerabilii, Victor Hugo folosește o frază lungă de 823 de cuvinte.
  19. Jack Kerouac a scris faimoasa lucrare ”Pe drum” sunb influența unui cocktail de substanțe care afectează creierul, printre care alcool, marijuana, amfetamină.
  20. Acțiunea din romanele lui Dan Brown se petrece în mai puțin de 24 de ore.
  21. Cea mai scumpă carte vândută vreodată a fost un exemplar din Canterbury Tales de Chauser din 1477. Aceasta a fost scoasă la licitație în 1998 și vândută cu peste 4,6 milioane de lire sterline.
  22. Charles Dickens dormea și scria întotdeauna cu fața spre nord.
  23. Cu excepția lui William, toți membrii familiei Shakespeare au fost analfabeți.
  24. Cartea cu cel mai mare tiraj de exemplare este Harry Potter și ordinul Phoenix, care s-a vândut în 8,5 milioane de exemplare. Pentru comparație un best-seller are un tiraj de 80, 000 exemplare.
  25. Cea mai mare librărie din lume este Noble din New York. Puse cap la cap, rafturile s-ar întinde pe o distanță de 20 de km.
  26. Soția lui Lev Tolstoi a trebuit să copieze de mână romanul Război și Pace de 7 ori!
  27. La fiecare 2 săptămîni o limbă dispare pentru totdeauna.
  28. Cel mai bine vândut scriitor este William Shakespeare, urmat îndeaproape de Agatha Christie.
  29. Ray Bradbury, autorul romanelor de ficțiune, este un descendent al vrăjitoarele din Salem.
  30. D.H.Lawrence iubea să se cațăre în copaci, gol, crezând că asta îi va stimula imaginația.
  31. Termenul Yahoo, provine din cartea Călătoriile lui Gulliver, publicată în 1726.
  32. Oamenii din Islanda citesc cele mai multe cărți per capital.
  33. Jack London este considerat primul scriitor care a devenit bogat exclusiv de pe urma cărților sale. Asta după ce a fost refuzat de peste 600 de  ori și a primit doar 5 dolari pentru prima sa lucrare.
  34. E.A.Poe s-a căsătorit cu verișoara sa care avea 13 ani.
  35. Emily Dickens, cea mai mare poetă a Statelor Unite, nu a publicat decât 7 poeme. Ieșea arareori din casă, iar familia ei nici nu știa că ea scrie.
  36. În 1939, scriitorul americat Ernest Vincent a scris un roman de peste 51.000 de cuvinte, nici unul conținând litera e.
  37. În întreaga sa carieră de pilot, Saint-Exupery a suferit 15 accidente aviatice.
  38. Președintele american, Theodore Roosevelt, citea în medie câte o carte pe zi.
  39. Cea mai veche carte de gătit, datează din 1750 î.Hr. Aceasta este scrisă în Akkadiană și conține cele mai vechi rețete culinare.
  40. Fenomenul și bestseller-ul 50 shades of Grey de E.L.James , a fost publicat prima dată pe un site fan.
  41. Este prezis că în 3 ani, 75 % din cărți vor fi vândute online, și doar 25 % în librării.
  42. În Mizerabilii, Victor Hugo folosește o frază lungă de 823 de cuvinte.
  43. În SUA , în fiecare secundă sunt cumpărate 57 de cărți.
  44. În fiecare 2 săptămâni dispare o limbă.
  45. Romanul Mândrie și prejudecată, de Jane Austen s-a numit la început Primele impresii.
  46. Charles Dickens a avut nu mai puțin de 10 copii cu prima sa soție.
  47. De-a lungul vieții sale, Goethe a trimis peste 10.000 de scrisori.
  48. Franz Kafka era un vegetarian convins. În timpul vieții sale a lucrat ca funcționar  și a publicat doar câteva povestiri scurte. Înainte să moară, i-a spus prietenului său Max Brod să-i ardă toate manuscrisele. Acesta nu a ascultat și i-a publicat operele.
  49. Guy de Maupassant a murit într-un ospiciu. Acesta fusese internat acolo pentru că încercase să-și taie gâtul.
  50. În romanul În căutarea timpului pierdut de Marcel Proust sunt prezente peste 2000 de personaje.