joi, 31 martie 2016

În interiorul fiecărui din noi trăiește un copil

În interiorul fiecărui din noi trăiește un copil. Acel copil pe care tu l-ai creat și care are nevoie de grija și de dragostea ta. Dacă ești matur, fii un părinte iubitor pentru copilul din tine. Iubește-l necondiționat. El nu se va face mult timp așteptat și în scurt timp vei primi din partea lui un răspuns : în formă de dispoziție bună, de inspirație sau de motivație.
Amintește-și cum pentru tine exista sentimentul de siguranță în familie, sentiment care îți permitea să te implici activ în viața socială și să îți ocupi timpul cu multe activități folositoare. Pentru tine era cineva care purta răspundere iar tu absorbeai din familie dragostea părintească lipsită de egoism sub forma grijei lor necondiționate. Același lucru trebuie să îl oferi și copilului din tine : siguranță.
În interiorul fiecărui din noi trăiește un copil. Un copil care are necesitatea uneori să se exteriorizeze și să iasă la suprafață, un copil pentru care tu trebuie să îndeplinești rolul de părinte și a cărui inocență trebuie să o păstrezi.  În interiorul fiecărui din noi trăiește un copil. Nu distruge acest copil cu ignoranța și indiferența ta.

duminică, 27 martie 2016

E ușor, nu-i așa?

E ușor să-i iubești părul frumos aranjat și frumusețea frumos pictată. E ușor să o iubești pe ea, atunci când micile ei probleme te fac să pari mai puternic în proprii ochi. E ușor să o iubești atunci când e mereu bine dispusă. Sau atunci când zâmbește pentru tine. E ușor să îi iubești parfumul fin și mâinile catifelate. E ușor să îi iubești frazele mereu alese bine. Sau grija care o manifestă pentru tine. E ușor să o iubești pe EA, atunci când te ajută pe TINE.
E ușor, nu-i așa?
Acum încearcă să o iubești atunci când plânge în ungherul camerei sale, împovărată de greutatea problemelor pe care nu le poate duce. Încearcă să o iubești pentru frumusețea pe care o manifestă dimineața, când e somnoroasă, fără zâmbet sau fără vreo mască pe ea. Încearcă să o iubești pentru toate eforturile pe care le face pentru tine, pentru toate minusurile pe care le are sau pentru toate dezamăgirile care o bântuie. Încearcă să o iubești atunci când ține cu tine și atunci când renunță la restul în detrimentul tău. Încearcă doar să o iubești...
E ușor, nu-i așa?


miercuri, 23 martie 2016

8 lucruri pe care nu le știai despre Marin Preda


  • Marin Preda a fost un fervent opozant al regimului comunist, mai multe voci confirmând chiar faptul că scriitorul i-a spus lui Ceaușescu :”Dacă vreți să introduceți realismul socialist, eu, Marin Preda, mă sinucid” 
  • Autorul a făcut școala primară în satul natal, Siliștea-Gumești. Dar ca în orice familie de la țară, copilul a participat la treburile gospodărești ( păzitul vitelor, munca la câmp ), ceea ce l-a determinat să absenteze de la școală. Cu toate acestea era printre cei mai buni elevi din clasă, obținând premiul cu coroniță (scenă descrisă în Moromeții).
  • Clasa a 4-a a fost printre cele mai dificile din viața școlarului : tatăl nu-i mai poate cumpăra cărți și se îmbolnăvește de malarie. Învățătorul arată multă bunovoință, îl ajută să procure cărți și să termine anul școlar. Cu rugăminți repetate și insistențe, obține de la mama promisiunea că îl va convinge pe tata să-l dea la școala de învățători (scenă descrisă, de asemenea, în Moromeții)
  • I-a fost refuzat învățământul de la Școala Normală din Cîmpulung-Muscel din cauza miopiei.
  • Marin Preda a fost fascinat de William Faulkner, cu care proza sa are evidente afinități. Totodată, acesta a tradus și din operele lui Dostoievski.
  • Ultimul său roman , lansat în 1980 ”Cel mai iubit dintre pământeni”, este considerat o critică violentă a comunismului. După câteva săptămâni pe piață, romanul a fost retras din toate bibliotecile și librăriile publice și universitare.
  • Pe 16 mai 1980 moare la vila de creație a scriitorilor de la Palatul Mogoșaia. Fratele sciitorului, Saie, crede că a fost asasinat de securitate, dar probele din dosar au dispărut. Familia sa este convinsă că moartea s-a datorat publicării romanului ”Cel mai iubit dintre pământeni” și a survenit în condiții oculte.
  • Potrivit expertizei medico legale, moartea autorului a fost violentă, acesta murind prin asfixiere mecanică în condițiile unei come etilice.

duminică, 20 martie 2016

Să alegi un drum înseamnă să abandonezi altele

Cu ceva timp în urmă, am cunoscut un băiat care mi-a prezentat o carte. În ea, Paulo Coelho scria : ”Să alegi un drum înseamnă să abandonezi altele”. Mi-a luat mult timp, de fapt, să înțeleg esența acestui citat. Drumurile pe care le alegem reflectă călătoria noastră. Iar uneori, anume drumurile pe care le-am ignorat și abandonat ne reflectă personalitatea noastră. Să alegi un drum al tău, e foarte greu. Pentru că indiferent de existența sau de inexistența anumitor bariere în calea noastră, mereu vor exista îndoieli : e acesta drumul meu? e acesta ritmul în care trebuie să merg? acesta îmi e destinul?
Fiind purtați mereu de întrebări și de îndoieli, uităm să ne păstrăm echilibrul, pentru că echilibrul, este cel mai greu lucru de păstrat în drumul nostru. Când în jurul tău există atâtea ispite, cel mai greu este să nu cazi pradă și să nu te abați de pe drumul inițial. Numai cei încrezuți și devotați alegerilor proprii reușesc să meargă pe același drum până la sfârșit. Restul, se vor aventura pe cărări învecinate cu gândul că nu au făcut alegerea corectă și că alegând un drum, au abandonat zeci de alte drumuri și opțiuni.


joi, 17 martie 2016

10 citate inspiraționale de Marin Preda


  1. Ispita lucidității care te îndeamnă să afli de ce nu te mai iubește cineva constă în faptul că ai sentimentul acut, irezistibil că, după ce vei afla, vei înceta să suferi. 
  2. Nu întotdeauna victoria imediată este scopul final al unei lupte.
  3. Îmi plac oamenii superiori, dar ce spectacol trist să vezi realitatea: cu cât sunt de superiori, cu atât sunt de mici în modul cum se poartă cu alții.
  4. A ști să râzi în clipele tragice înseamnă a stăpâni tragicul.
  5. Nu am ști cât de frumos e cerul dacă nu ar avea nori pe el.
  6. Conștiința e unitară, dar, ca și în natură, ea este zgâlțâită când de furtuni și cataclisme, când încadrată de înseninări miraculoase.
  7. Adevărate sunt sentimentele. Ficțiuni sunt împrejurările.
  8. În fond, abjecția și sublimul nu sunt suficiente prin ele însele ca să pună în mișcare imaginația și inspirația unui scriitor.
  9. Până la un punct, realitatea e mai puțin rea decât imaginația. Dar de la punctul acela încolo, un detaliu real, un gest, o privire sunt mai rele tocmai pentru că exprimă ceea ce imaginația nu poate inventa.
  10. Unii oameni, deși au cultură, sunt analfabeți prin concepția pe care o au despre cultură.

duminică, 13 martie 2016

E nevoie de un om cu cap ca să știe să mintă bine

Samuel Butler afirma : ” Orice prost poate să spună adevărul, dar e nevoie de un om cu cap ca să știe să mintă bine”. Minciuna reprezintă o afirmație prin care se denaturează în mod intenționat adevărul. Deși aparent pare foarte ușor de a ”tocmi” o minciună, de fapt, e nevoie de un plan bine stabilit pentru a-ți susține neadevărul afirmat. Pentru că odată ce o minciună a fost spusă, de aici poate porni un lanț de neadevăruri, iar dacă nu știi cum să-ți susții afirmația până la urmă - riști să te dai de gol. Adevărul, pe de altă parte, este foarte ușor de spus, pentru că nu necesită decât puțin curaj în cele mai rele cazuri. Dar odată spus, nu există povara pe care o porți știind că si spus un neadevăr.
Se spune că o minciună spusă prea des devine un adevăr. E foarte ușor să faci pe cineva să-ți creadă neadevărurile, dar e atât de greu să crezi în propriile minciuni, mai ales când cunoști adevărata față a lucrurilor. Oamenii se mint din diverse motive : fie că vor să-ți mascheze uniformitatea vieții lor plictisitoare, fie că vor să-și înfrumusețeze amintirile și percepțiile, sau, fie pentru că nu vor să accepte duritatea pe care o presupune adevărul. Și într-un final, ce este minciuna dacă nu un adevăr mascat?

miercuri, 9 martie 2016

Top 5 Wednesday - Cu ce seriale îmi omor eu timpul

5.The blacklist
Serialul spune povestea unui mare infractor, care pentru a se dezice de pedeapsă, e dispus să cedeze numele altor infractori de proporții uriașe. Destinul i-o scoate în cale pe Elizabeth Keen, în jurul căreia se creează mister, aceștia ajungând într-un final să fugă împreună.
4.Lie to me
Microexpresiile sunt micile indicii care ne dau de gol atunci când nu spunem adevărul, iar dr. Lightman împreună cu echipa sa reușesc să găsească de fiecare dată soluții interesante și îndrăznețe la diferite cazuri. Scenariul îndrăzneț conturează personaje credibile ce separă adevărul de minciună și care dau o fluiditate aparte vizionării.
3.Secrets and lies
Un mister și o crimă se învârte în jurul acțiunii romanului, protagonistul fiind acuzat că și-a omorât propriul copil. Deznodământul este însă unul cutremurător, iar adevăratul infractor și pornirile sale criminale te fac să vrei mai mult din serial.
2.Betrayal
Deși are doar 13 episoade, iar finalul te lasă cu un gust amar de mister și necunoaștere, Betrayal a fost unul din acele seriale pe care le-am privit cu sufletul la gură. O dramă care m-a impresionat prin pasiunea cu care este trăită iubirea protagoniștilor și deznodământul care se ascunde în spatele crimei.
1.Orphan Black
Întotdeauna a fost pusă în discuție problema clonării umane. Deși acest aspect științific ține de ficțiune, în Orphan Black clonarea nu este doar o posibilitate, ci o certitudine. Thriller-ul atrage atenția îndeosebi prin elementele romantice care se împletesc curajos cu cele de comedie, și prin misterul pe care îl pune în fața privitorului.


duminică, 6 martie 2016

Egalitate nu există decât în matematică

Mihai Eminescu spunea : ”Egalitatea nu există decât în matematică”. Egalitatea reprezintă starea a două sau mai multe obiecte de a se afla la același nivel, de a fi egale. Deși legea ne asigură că toți suntem egali, egalitate nu există decât în matematică.
Pentru mine, egalitatea este un concept pe care îl asociez cu idealul. Și poate fi vorba de egalitate, numai acolo unde nu există privilegieri economice, sau oricare alt tip de privilegieri. Pentru că, de îndată ce statutul social al unei persoane este mai înalt decât al alteia, egalitatea se transformă într-un concept intangibil.
Mă întreb uneori dacă e bine ca toți oamenii să fie egali, egali în drepturi, în capacități, egali în resurse financiare și egali în gândire. Nu! Nu e bine. Deși inegalitatea atrage dușmani și neplăceri asupra noastră, inegalitatea ne diferențiază. Suntem diferiți și neobișnuiți anume pentru că nu suntem egali, pentru că fiecare din noi poate oferi altceva, pentru că simțim și trăim viața diferit. Iată prin ce ne deosebim de alții și ne evidențiem. Prin inegalitate.

joi, 3 martie 2016

8 boli ale cărților

1. Varicelă - cartea pe care ai citit-o odată și nu o să o mai citești niciodată.
2. Gripă - o carte contagioasă, a cărei lectură se răspândește ca un virus.
3. Ciclu - o carte pe care o citești o dată pe lună, pe an, o dată la câțiva ani.
4. Insomnia - cartea din cauza căreia nu ai dormit toată noaptea.
5. Amnezie - cartea, conținutul căreia l-ai uitat sau care nu te-a impresionat deloc.
6. Astmul - cartea a cărei lectură ți-a tăiat respirația.
7. Malnutriția - o carte în care era puțină ”hrană” pentru suflet și gândire.
8. Rău de mare - o carte tipică pentru anumite zone.