luni, 15 august 2016

Recenzie: America de Franz Kafka

Trebuie să recunosc că America e prima carte a acestui autor pe care o citesc. Auzisem multe despre Kafka și eram foarte curioasă de modul lui de a scrie. Nu știu de ce, dar am început a-l lectura pe Kafka începând cu ultimul lui roman. A fost o surpriză pentru mine să observ că nu are un mod prea greu de a scrie și că e foarte ușor de citit, dar greu de înțeles.
Romanul îl pune în centrul acțiunii pe Karl, un băiat de 16 ani, care sedus de menajera lui din Germania este trimis în America spre ”a se corecta” și spre o viață mai bună. În timp ce se afla pe navă spre tărâmul american, face cunoștință cu unchiul lui. Trăind câteva luni la unchiul său, Karl se atașează de acesta, iar unchiul ajunge ulterior să reprezinte întreaga lume a lui Karl. Tânărul de 16 ani trece prin mai multe experiențe, după ce unchiul l-a lăsat baltă că a plecat în ospeție pe noapte la un prieten de-al său: întâlnește 2 ”prieteni” pe drum, se angajează la un hotel, este dat afară de acolo, ajunge să lucreze pentru unul din ”prieteni”  și prietena acestuia Brunelda, ca ulterior romanul să se încheie cu Karl lucrând într-un teatru.
M-a surprins la acest roman dramatismul și exagerarea cu care tratează autorul anumite personaje și cum își construiește acțiunea: Karl este concediat de la postul de liftier din cauza că a lipsit câteva minute, unchiul îl lasă baltă pentru că a decis să doarmă la un prieten, o domnișoară sare la el la bătaie pentru că nu a vrut să intre la ea în cameră, etc.
Mi-a spus cineva că pentru a-l înțelege pe Kafka trebuie să-i cunoști biografia. Cred că pentru a înțelege acest roman am nevoie de a-l mai citi odată și de a mai citi și alte opere ale acestui autor, în deosebi biografia acestuia. Dar pot spune că America de Franz Kafka nu e o pierdere totală de timp și că merită citit acest roman.

7 comentarii:

 1. spor la citit! am si eu o lunga lista in asteptare!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. mulțumesc! spor la citit și ție, am și eu multe liste în așteptare, și încă-mi mai fac liste cu cărți de citit...

   Ștergere
 2. Și eu am tot auzit de Kafka. ”Procesul” s-ar părea că e ca o carte de vizită pentru autor. Însă încă nu am citit vreo carte semnată de el. Mulțumim pentru recenzia sinceră! Eu trec ”America” în lista ”de citit”. =)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Trece-o și spor la citit! Dar sa nu ai mari asteptari de la ea pentru ca e un roman neterminat, cu toate astea pe mine m-a uimit pe alocuri

   Ștergere
 3. Hello . Want to share your blog with the world? To find people who share the same passions as you? Come join us.
  Register the name of your blog URL, the country
  The activity is only friendly
  Imperative to follow our blog to validate your registration
  We hope that you will know our website from you friends.
  http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
  Have a great day
  friendly
  Chris
  please Follow our return
  All entries will receive a corresponding Awards has your blog
  +++++
  Bună dimineața. Doriți să distribuiți blog-ul dvs. cu lumea? Pentru a găsi oameni care împărtășesc aceleași pasiuni ca tine? Vino alături de noi.
  Înregistrați numele de URL-ul blogului, țara
  Activitatea este doar prietenos
  Să urmeze blog-ul imperativa nostru pentru a valida înregistrarea
  Sperăm că veți ști site-ul nostru de la voi prieteni.
  http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
  Au o zi mare
  prietenos
  Chris
  Toate intrările vor primi o Arwards corespunzătoare în blogul dvs.

  RăspundețiȘtergere
 4. Pare interesantă această carte! Deşi nu am auzit de autor sau de carte, cred că-i voi da o şansă cândva. :D
  Foarte frumos arată blogul tău! Mult spor şi inspirație în a scrie! ❤
  Te invit să arunci o privire peste blogul meu! 😃

  RăspundețiȘtergere