duminică, 19 iulie 2015

Dama cu camelii de Alexandre Dumas

”Dama cu camelii” de Alexandre Dumas a fost una din acele cărți care mi-au captat atenția din primele rânduri citite, și anume prin faptul că eroina principală murise. Romanul reflectă povestea unei curtezane, cu un suflet nobil, care este purificat prin iubire. Cartea începe în momentul în care sunt scoase la licitație bunurile curtezanei decedate - Marguerite Gautier. Naratorul îl întâlnește acolo pe unul din bărbații care au întâlnit-o și au iubit-o. Armand Duval mărturisește că dragostea dintre cei doi era sinceră și dezinteresată. Dragostea lor a crescut, în momentul în care Armand se interesa de starea de sănătate a acesteia. Alexandre Dumas a ridicat-o în ochii noștri pe eroină, atribuindu-i calități demne de toată admirația.
Cameliile albe reprezintă semnul prin care Marguerite anunța că este dispusă să accepte propuneri amoroase din partea bărbaților, în timp ce cameliile roșii însemnau răbdare. 
Romanul m-a impresionat pentru felul cum autorul nu te lasă să te plictisești printre liniile de dialog și nici printre descrierile profunde. Un roman ce reprezintă dragostea, ucisă de barierele sociale. Într-un final este o poveste de dragostea care a trezit în mine multe întrebări și pe care o recomand nu doar datorită conținutului care m-a impresionat până la lacrimi, dar și datorită volumului mic care îți permite să recitești cartea de fiecare dată când simți nevoia.

”Dar ca să fii cu adevărat iubit de o curtezană, aceasta este o victorie mult mai grea. La ele trupul a istovit sufletul, simțurile au mistuit inima, desfrâul a oțetit sentimentele”

Un comentariu:

  1. Frumos spus! Am citit și eu cartea și pot să spun același lucru,citez: a fost una din acele cărți care mi-au captat atenția din primele rînduri citite.

    RăspundețiȘtergere