sâmbătă, 19 septembrie 2015
Temă pentru acasă de Nicolae Dabija
Pînă să descopăr detectivele, eram foarte pasionată de romanele de dragoste. Citisem multe romane de genul, dar nici unul din ele nu m-am impresionat atît de mult cum a făcut-o Temă pentru acasă de Nicolae Dabija. Eram în grădină cînd am început să citesc romanul, și deodată m-am trezit undeva în Kolama, alături de Mihai Ulmu și Maria Răzeșu, după gardurile de sărmă ghimpată.
Mihai Ulmu este luat chiar din sala de clasă pentru că l-a susținut pe Eminescu, în detrimentul lui Stalin. Înainte de a pleca, acesta le-a lăsat elevilor o temă pentru acasă ” A fi om este o artă sau un destin?”. Răspunsul avea să îl afle abia după 13 ani de chin, suferințe, înjosire și pierderea celor dragi. Mihai Ulmu reprezintă destinul neamului românesc, omul capabil să sfideze moartea prin iubirea curată, omenească. Maria Răzeșu este un suflet nobil, gata de sacrificiu. Pentru Maria iubirea e singura virtute pentru care rămînem oameni. Adolescenta pleacă în Siberia după Mihail Ulmu, cu motivul de a-i întoarce o carte, dar de fapt nutrind sentimente puternice pentru acesta. Prin Maria se dezvoltă ideea că femeia are puterea de a alege bărbatul, o forță ce are capacitatea primordială de a merge pînă la capăt după cel pe care îl iubește. Mihai Ulmu și Maria Răzeșu sunt personaje valabile pentru întreaga umanitate. Ele devin modele de comportament, iar frumusețea lor sufletească poate modela întreaga lume. ”El era ea, ea era el, iar lumea erau ei”.
Autorul a recurs la o poveste de iubire pe care a trecut-o prin calvarul suferinței, reușind să creeze un roman plin de emoție, un roman din care să poți învăța. Titlul semnifică meditația asupra destinului fiecărui din noi, destin care nu se poate împli decît împreună cu destinul altcuiva.
Tema pentru acasă ” A fi om e o artă sau un destin?” a trezit cîte o întrebare în fiecare dintre noi. Iar din această temă, cresc și derivă alte căteva suflete. Fiecare enunț din roman conține un adevăr. M-am simțit de parcă citeam o instrucțiune, un ghid, despre cum să iubești, cum să trăiești fără regrete, și mi-a plăcut la nebunie.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu