marți, 2 august 2016

14 sugestii cum să te motivezi să citești cât mai mult

Cititul ocupă o parte importantă din viața mea. Cu toate acestea, nu întotdeauna reușesc să citesc cât mai mult, motivând asta cu lipsa de timp. În realitate, din lipsa de motivație citesc atât de puțin. Atât eu, cât și ceilalți din noi. De aceea, pentru a vă ajuta pe voi și a mă ajuta și pe mine, am decis să creez o lista cu câteva trucuri pentru a te motiva să citești cât mai mult.

  1. Citește cărți care se potrivesc gusturilor și preferințelor tale. Îți plac detectivele? Citește atunci detective, literatură criminalistică, mister. Alege cărțile pe care să le citești în funcție de genul de cărți care merg cel mai bine la tine. Îți place un autor? Atunci citește întreaga activitate a acestui autor. 
  2. Fă un obicei din citit. Dacă zilnic mergi câte 30 de minute până la școală sau lucru - ia mereu o carte cu tine. Astfel ai posibilitatea să citești câteva pagini bune fără a fi nevoit să tai ceva din programul tău pentru a introduce obiceiul de a citi. De asemenea, poți încerca să citești câteva pagini înainte de somn sau înainte de culcare.
  3. Ia mereu o carte cu tine. Nici nu știi de unde apare ocazia și ai timp liber, iar o carte e tocmai potrivită pentru a o citi.
  4. Concentrează-te pe citit. Dacă nu te simți în stare de a te concentra - mai bine nu începe o carte. Concentrarea are un rol important deoarece te ajută să te focusezi pe subiectul romanului și astfel devii interesat în carte și citești cât mai mult din aceasta.
  5. Creează atmosfera potrivită. Atmosfera, precum și concentrarea are un rol important în focusare și citire. Dacă ești într-un loc gălăgios - vei fi mereu distras de lucrurile ce se întâmplă în afara cărții, nu în carte.
  6. Ține pasul cu câte pagini citești zilnic. Notează într-un carnet câte pagini ai citit astăzi și încearcă mâine să citești la același nivel ca astazi, dacă nu mai mult. La mine personal - funcționează.
  7. Alătură-te unui grup de lectură. Astfel, vei face cunoștință cu oameni noi, dar și vei citi fiind motivat de termenul limită al provocării. 
  8. Evidențiază citatele. Subliniază-le cu creionul, notează-le sau fotografiază-le. Ele te vor ajuta ulterior să faci o recenzie iar prin intermediul lor îți vei aminti subiectul romanului.
  9. Împrumută cărți. Fie că o faci de la bibliotecă, fie de la prieteni, faptul că ai împrumutat o carte îți dă un termen limită, iar respectarea acestuia e primordială. Astfel, vei citi cât mai mult ca să reușești să întorci cartea la timp. 
  10. Provoacă-te. Creează-ți un reading challenge, anual sau lunar, și ține-te de el. Alege 20, 30 de cărți de citit într-un an și încearcă să te ții de el.
  11. Creează liste. Ai fi uimit cât de mult te ajută o listă de cărți să citești. Astfel, știi ce îți dorești să citești în viitorul apropiat și ești cuun pas mai aproape de a citi cât mai multe cărți anual.
  12. Citește în alte limbi. Deși inițial ți se va părea greu să citești o carte în limba rusă sau engleză, ulterior îți vei da seama cât de mult te ajută să-ți îmbogățești vocabularul și vei combina cunoașterea unei limbi noi cu cititul.
  13. Recitește. Nu știu câți dintre voi recitesc cărțile, dar recitind o carte o cunoști din nou, mai profund, mai bine, mai altfel. Dacă ai o carte preferată sau o carte de sezon, nu ezita să o recitești în fiecare an sau în fiecare sezon.
  14. Prinde reducerile. Dacă vei cumpăra cărți - vei fi motivat să le citești.  Iar reducerile sunt o modalitate perfectă de a face rost de cărți la un preț mai redus. Astfel, dacă vei avea cărți în propria bibliotecă - vei fi atras negreșit de ele.

Dacă mai aveți sugestii cum să citiți cât mai mult și cum să vă motivați, nu ezitați să le lăsați într-un comentariu. 

5 comentarii:

  1. Super lista, Nicoleta! Cei care au problemuțe cu motivația de a citi chiar ar trebui să arunde o privire aici.
    Primul sfat mi se pare vital. Cei mai mulți nu citesc pentru că au rămas cu gustul amar al cărților școlare. Sunt și persoane care le-au citit și pe acelea cu mare plăcere, dar altele au rămâns cu impresia că toate cărțile au descrieri kilometrice, personaje intelectuale sau țărani și o acțiune lipsită de intrigă. Chiar o colegă mi-a spus odată, după ce i-am recomandat niște cărți și le-a citit, că ea nu credea că există și cărți mai captivante.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc :* și e o senzație minunată când cineva citește cărțile pe care i le recomanzi și îi plac :3

      Ștergere
  2. Hihii, ce articol frumos! Eu deja mi-am făcut un obicei din a citi, însă, uitându-mă pe lista ta, mi-am dat seama că vreau să citesc mai multe cărți în limba engleză. Am citit una și mi-a plăcut foarte mult, așa că abia aștept să mai citesc și altele. Ideea e că sunt destul de scumpe și, sinceră să fiu, nu prea mă îndur.

    Spor la citit și o zi frumoasă! *.*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aici din contra, cărțile în engleză sau limbi străine sunt foarte ieftine

      Ștergere
    2. Eh, acum depinde de fiecare cum percepe cuvântul "ieftin". :)

      Ștergere