miercuri, 16 august 2017

Sufletul omului...

Când mă gândesc la trecut, îmi fac impresia că am trăit viața unui străin. Îmi închipui sufletul omului ca o casă cu multe odăi, unele pline cu comori, altele deșarte de invidie și răutate. Mulți oameni, majoritatea oamenilor, își petrec întreaga viață în cămăruțele lor deșarte și veșnic deschise, căci celelalte camere sunt zăvorâte cu lacăte grele, iar cheile zac uitate în sufletele lor. Pe mine singurătatea mai întotdeauna m-a înfricoșat. De aceea am încercat întotdeauna să mai las pe cineva în camera mea. Am încercat întotdeauna să umplu sufletul meu cu iubire, respect, fericire, toleranță, pentru că la sfârșit de zi - cu ele rămân. Am învățat că a lăsa un alt om la tine în casă, este o chestie înșelătoare. Cele mai ascunse comori stau cel mai adânc îngropate. Și odată ce ai deschis o cutie, râvnești mai mult. Poate că cea mai de preț comoară nu o găsești decât înainte de moarte. Și atunci, se merită prețul ?
Când mă gândesc la sufletul meu, văd o casă mare, frumoasă, în care fiecare odaie e plină. Gândurile stau frumos așezate pe rafturi, sentimentele stau frumos pe umerașe gata să le îmbrac după bunul meu plac, iar fericirea, fericirea e o carte pe care, odată ce te-am lăsat în sufletul meu, te las să o deschizi.


5 comentarii:

  1. Scrii așa de frumos, Nicoleta! Ce metaforă grăitoare ai găsit pentru ceva atât de abstract ca sufletul omului...

    RăspundețiȘtergere
  2. Sufletul femeii e un ocean de trairi si sentimente pe care un barbat le intelege mai greu, pentru ca e diferit, cumva..Ce e frumos in suflete e dorinta asta de a fi impreuna, orice ar fi, de a cauta camaraderia pe drumul asta prin viata..

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce mi se pare fantastic e capacitatea de a-ti deschide sufletul, pentru ca e atit de rara in lumea asta constrinsa de atitea reguli ciudate..Vezi ca asta are riscurile ei, pentru ca lumea asta vrea sa te foloseasca ca sa cistige ceva efemer, oricum..Deschide sufletul, dar nu oricui, pastreaza capacitatea de a te apara in fata unor fiintze agresive..Pe mine ma mira cum sufletul femeii ramine sensibil intr-o lume care e atit de ostila..Uite ceva dragut, din insorita Italie https://www.youtube.com/watch?v=wqLudgoDoC8
    Toate bune:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sufletul femeii ramane sensibil pentru ca nu poate altfel. Intr-adevar, barbatii si femeile simt diferit lucrurile - femeile mai sensibil, iar barbatii mai intensiv. Multumesc de sugestia muzicala :)

      Ștergere