miercuri, 10 februarie 2016

Top 5 Wednesday : Cărți care au fost interzise

De-a lungul istoriei, numeroase cărți au fost interzise datorită cenzurii sau conținutului indecent. Fie că e vorba de religie, politică sau sex, multe cărți au avut de suferit de pe urma etichetării lor. Astăzi, suntem liberi să citim orice, iar unele lecturi, sunt chiar obligatorii în programa școlară.


5. Doamna Bovary de Gustave Flaubert
Din anul aparitiei (1856) și până spre finalul secolului al 19-lea, romanul lui Flaubert a fost interzis sub motivul că ”ofensa morala publică”. Romanul prezintă povestea Emmei Bovary, soția unui doctor, care avea mai multe relații în afara căsniciei. Istoria Emmei este un protest împotriva societății burgheze, ea căutând totuși salvarea, în același mediu meschin și vulgar. Flaubert a creat un concept - bovarismul - prin care se denumește tendința omului de a se concepe altfel decât este în realitate.
4. Frankenstein de Mary Shelley
Apărut pentru prima dată în 1818, sub un nume anonim, romanul Frankenstein care pare absolut inofensiv la o primă lectură, a ajuns a fi interzis în Africa de Sud, pentru că era considerat obscen și inocent. Romanul spune povestea unui experiment științific, în urma căruia a apărut un monstru, care fiind ignorat de propriul creator, se simțea nevoit să îi câștige simpatia prin diverse alte metode.
3. De veghe în lanul de secară de Salinger 
Romanul lui Salinger este poate una dintre cele mai controversate lucrări, dar care astăzi apare în unele școli ca fiind obligatorie. La începutul apariției acesteia, cartea a fost interzisă nu doar datorită limbajului ofensator și de natură sexuală, ci pentru că descria prostituția, alienarea și depresia. Romanul a devenit însă popular în rândul adolescenților datorită discursului despre confuzie, teamă, alienare și revoltă. În prezent romanul este tradus în toate limbile importante și se vinde anual în peste 250.000 de exemplare.
2. 1984 de George Orwell 
Despre romanul lui George Orwell, 1984, se spune că este o satiră adusă la adresa regimului lui Stalin, romanul fiind interzis în Uniunea Sovietică. Și Statele Unite și Marea Britanie au fost pe punctul de a interzice cartea în anii 60. Romanul 1984 este o distopie plasată în Oceania, unde societatea se află sub tirania regimurilor totalitare.
1. Lolita de Vladimir Nabokov
Publicat în 1955, lucrarea a stârnit puternice contraverse datorită conținutului pornografic pe care cartea îl prezintă. Interzisă în Franța, America, Marea Britanie, Argentina, Noua Zeelandă, Africa de Sud, și numită drept ”una dintre cele mai murdare cărți citite vreodată” , astăzi, romanul lui Nabokov este unul dintre cele mai citite romane din rândul adolescenților, fiind inclus și în programa școlară.

Un comentariu:

  1. Wow, topul asta e al naibii de bun! Nu stiam de aceste carti - de fapt, nu stiu nimic de cartile interzise -, dar acum daca ma gandesc mai bine la subiect, pentru acea perioada erau chiar revoltatoare.
    xx

    RăspundețiȘtergere