miercuri, 27 mai 2015

Pe aripile vântului de Margaret Mitchel

  ”Pe aripile vântului” de Margaret Mitchell a fost una din acele cărți, în care ajungând la final am simțit că am pierdut un prieten. Cu fiecare pagină citită mă scufundam mai mult în povestea dintre Scarlett și Rhett.  Firul narativ al romanului este conturat de 2 mari teme : dragoste și război. Război atît între popoare, cât și între inimi.
  În agonia acestei lumi care piere, avem personaje cu firi puternice și lacome totodată, pasionați de cîștiguri și stăpîni, precum Scarlett și Rhett, care nu se dau înapoi de la nimic pentru a-și atinge scopurile. Scarlett O'Hara este o femeie diabolică, plină de defecte, uneori grav imorală, care se află într-un continuu conflict interior. Trăindu-și copilăria pe plantațiile de bumbac, înconjurată de răsfăț și eleganță , ea suferă atunci cînd toate acestea dispar pe aripile vîntului. Natura ei distincă este motivul pentru care ea iese din mizeriile războiului, călcîndu-și principiile și legile care odată erau de neîncălcat. Scarlett O'Hara nu contenește să șocheze cu comportamentul și deciziile sale : căsătorindu-se de 3 ori, făcînd afaceri cu lemn, dansînd cînd era văduvă, dăruindu-se trup și suflet pentru bani, și , spunînd mereu ”Mă voi gîndi la asta mai tîrziu”. De cealalta parte se conturează personalitatea lui Rhett Buttler : un paria al societății bune, care nu este primit în casele altora. Rhett este personajul aventurier, individul căruia nu-i pasă de constrîngeri și lege, dar care sfîrșește prin a fi un familialist convins.
  Însă, total opusă acestor egoiști lacomi, dornici de îavuțire prin orice metodă, apare frumusețea morală a Melaniei : o ființă plină de bunătate, delicată și de o eleganță morală deosebită, ocrotindu-i pe toți , dar cel mai mult pe soțul ei Ashley. Ashley este acel om slab de înger, care nu-i poate spune ”nu” pasionatei Scarlett O Harra, și pe care firava Melanie se vede să îl ia sub aripa sa și să îl protejeze.
  Margaret Mitchell s-a asigurat că prin romanul ”Pe aripile vîntului” să ofere cititorilor un buchet de sentimente și trăiri, printre care se împletește dragostea, lăcomia, foamea, lupta pentru supraviețuire, nesiguranța și o mulțime de ”mă voi gândi  la asta mai tîrziu”.

3 comentarii: